h Dolar 34,2157 % -0.03
h Euro 37,5483 % -0.03
h Altın (Gr) 2.874,96 %0,20
yerli araba fakirin sitesi oyun hilesi otomobil sitesi teknoloji sitesi magazin sitesi alexa hileleri ilksite zengin sitesi birincisite aksaray sondakika bilecik sondakika bolu sondakika artvin sondakika edirne sondakika hatay sondakika izmir sondakika kilis sondakika konya sondakika mersin sondakika ankara hastabakıcı kocaeli sondakika mugla sondakika rize sondakika yalova sondakika karabuk haberleri diyarbakir haberleri hakkari haberleri afyon haberleri duzce sondakika mardin haberleri ankara sondakika burdur haberleri kuşadası escort sakarya haberleri tokat haberleri trabzon haberleri kayseri sondakika adana haberleri antalya sondakika samsun haberleri amasya haberleri aydin haberleri ordu haberleri denizli haberleri mani sasondakika bursa haberleri webgelişim teknokentim teknolojiyi olaypara script indir warez script indir warez tema indir warez script tema indir warez theme indir ücretsiz warez theme indir ücretsiz script indir arayüzweb gaziantep haberleri gaziantep haber merkezi deneme testi
a
istanbul organizasyon evden eve taşımacılık, gaziantep organizasyon, gaziantep evden eve taşımacılık, evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, evden eve nakliyat, gaziantep asansörlü taşıma, gaziantep evden eve taşımacılık, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep palyaço,

Çin’den gelen CoronaVac aşısını ilk Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca oldu.

Çin’den gelen CoronaVac aşısını ilk Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca oldu.
0

BEĞENDİM

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın 13 Ocak 2021 tarihinde aşı olmasının ardından Koronavirüs ve Toplum Bilim Kurulu üyeleri de aşı yaptırdı. 14 Ocak 2021 tarihinde de Türkiye genelinde Sağlık Çalışanları aşılanmaya başladı. Sağlık Bakanlığı’ndan yeni uygulama! Anlık takip: Şu ana kadar… Nasıl Aşı Olurum? Kimler Aşı Yaptıracak?

Çin’den getirilen 3 milyon doz Sinovac aşılarına, 13 Ocak 2021 tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından verilen ‘Acil Kullanım Onayı’nın ardından 14 Ocak 2020 tarihinde sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından “Acil Kullanım Onayı” verilmesinin ardından Çinli Sinovac firmasınca üretilen CoronaVac aşısının ilk doz uygulamaları 13 Ocak 2021 tarihinde Ankara Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirildi.

Bilim Kurulu toplantısının sonrasında Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, koronavirüs aşısı oldu. Bakan Dr. Koca, aşının ardından, “Öncelikle aşılama çalışmanın programını milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Daha önce tünelin ucunda ışık göründü demiştim. Önümüzdeki günlerin aydınlık olacağına inanıyorum. Milletimize memleketimize hayırlı olmasını diliyorum. Herkesin mutlak aşı olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Bu hastalıktan korunmanın en önemli yollarından birisi aşıdır. Normal eski hayatımıza dönmek için bu aşıyı yaptırmak gerekiyor” diye konuştu.

Koronavirüs ve Toplum Bilim Kurulu üyeleri de aşı yaptırdı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara ilk aşı olanlardan, Ankara Şehir Hastanesi, 13 Ocak 2021

Sağlık Bakanı Dr. Koca’ nın aşı olmasının ardından Koronavirüs ve Toplum Bilim Kurulu üyeleri de aşı yaptırdı. Salgının ilk gününden itibaren verdiği bilgilerle toplumu aydınlatan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da Çinden ithal edilen CoronaVac aşısı oldu.

Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Ateş Kara ise aşı olduğu için mutlu olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “Mutluyum çünkü aşı olabildim. Salgından en büyük korunma yöntemi aşı olunması. Bu bir aşama. Bugüne kadar böyle bir şansımız, fırsatımız yoktu. Buna sahip olmaktan dolayı gerçekten mutluyum. İnşallah en kısa zamanda bütün halkımıza aşılamayı götürebiliriz. Hepimiz aşılanırsak toplumda salgını durdurmak mümkün. Bunun şu anda başka da bir yolu görünmüyor. Onun için ülkemizde aşılamanın başlamış olmasını önemli bir başlangıç ve adım olarak değerlendiriyorum. Artık bugün virüs karşısında elimizde bir silah var, bugüne kadar yoktu. Virüs bizi bulmasın diye kaçıyorduk, şimdi virüse karşı etkili bir silah var. Bu silahı kullanmaya başladık.”

Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Hasan Tezer, aşı olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, herkesin aşı yaptırması temennisinde bulundu.

Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Recep Öztürk, ilk dozunu yaptırdığı CoronaVac aşısının süresi geldiğinde ikinci dozunu da olacağını vurguladı. Kovid-19 ile mücadele sürecinde tüm vatandaşlara sağlık ve esenlik dileyen Öztürk, “Herkese aşılarını günleri geldiğinde yaptırmalarını öneriyorum. Çünkü şu anda ciddi bir pandemi sürecindeyiz. Pandemiyi durdurmanın aşıdan başka yolu yok.” dedi.

Toplum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ve Korona virüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer ilk aşı olanlardan

Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Tevfik Özlü de ilk etapta sağlık çalışanlarının, hemen sonrasında ise 65 yaş üzerindekilerin aşı olması gerektiğine işaret etti. Dr. Özlü, “Aşıda tedirgin olacak, korkacak, enjeksiyon, iğnenin dışında herhangi bir şey olmadığının altını çizelim. Aşının güvenli olduğunu, güvenlik yönünden herhangi bir sıkıntısı olmadığını, korumasının, etkinliğinin yüksek olduğunu düşündüğümüzde en kısa sürede hepimizin aşılanmasının en doğru yaklaşım olacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Toplum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da CoronaVac aşısının gelmesinin yaklaşık 4 aydır beklendiğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Şimdi aşımızı olduk. Sırayla bütün vatandaşlarımızın da aşılarını olmasını umut ediyoruz. Böylece koronavirüs mücadelemiz hem daha kuvvetli olacak hem de aşıyla beraber bulaş da azalacak, insanlar daha hafif hastalık geçirecekler ve sürece baktığımızda koronavirüsten çok daha çabuk kurtulabileceğimiz inancındayım. İnşallah aşının sonuçları da iyi olacaktır. Bütün ülkemize aşılama çalışmaları hayırlı, uğurlu olsun.”

Sağlık Çalışanları aşılanmaya başladı

Çin’den alınan 3 milyon doz CoronaVac aşıları 81 ile sevk edildi. Türkiye genelinde Hastanelerde, sağlık çalışanların aşılanmasına başlandı. İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde 50 aşı odası bulunuyor. Hazırlıkları tamamlanan Hastanelerde sağlık çalışanlarının aşıları yapılıyor. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mücahit Kapçı, yaklaşık 2000 kişinin randevusunun olduğunu söyledi. 14 Ocak 2021 tarihi itibariyle hepsinin aşılanması planlanıyor.

CoronaVac aşısı İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına yapılmaya başladı. İlk aşıyı olan doktor, ağrı ve sızı hissetmediğini belirtti. “Her şey yolunda işliyor” diyen doktor aşının tüm millete hayırlı olması temennisinde bulundu.

Sakarya’da da sağlık çalışanlarına yönelik koronavirüs aşıları uygulanmaya başlandı. Acil Kullanım Onayı verilmesinin ardından kentte ilk CoronaVac aşısı, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastane başhekimi Doç. Dr. Fikret Halis’e uygulandı.

Hakkari’nin Çukurca ilçesine gönderilen aşılar da sabah saatlerinde sağlık personellerine uygulanmaya başlandı.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık personeline aşılar yapılmaya başlandı.

Erzurum İl Sağlık Müdürü Dr. Gürsel Bedir ise, kentte yarından itibaren sağlıkçıların çalıştığı Hastanelerde veya Aile Hekimliklerinde MHRS randevu sistemiyle koronavirüs aşısını olabileceğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yeni uygulama! Anlık takip: Şu ana kadar…

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs aşısı olan kişi sayısının takibi için ‘Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’ oluşturdu. Platformda ülke genelinde toplam aşılanan kişi sayısı canlı olarak takip edilebiliyor. Platforma göre aşılamanın başladığı ilk gün (14 Ocak 2021) öğle saatlerine kadar 70 binin üzerinde kişi aşılandı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyelerinin Ankara Şehir Hastanesi’nde koronavirüse karşı aşılanması ardından, bugün tüm hastanelerde yaygın aşılamayı sağlık çalışanlarından başlattı. Bakanlık, aşılanan kişi sayısının anlık takip edilebildiği ‘Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’ oluşturdu. Platformda ülke genelinde toplam aşılanan kişi sayısı canlı olarak takip edilebiliyor. Buna göre, dün akşam ilk Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile Bilim Kurulu üyelerine yapılan Covid-19 aşısı, bugün öğle saatlerine kadar 70 binin üzerinde kişiye uygulandı.

Nasıl Aşı Olurum?

Platformda, koronavirüs aşısı olmak için yapılması gerekenler ‘Nasıl aşı olurum?’ başlıklı bölümde hazırlanan video ile uygulamalı olarak anlatıldı. Buna göre; Koronavirüs aşısı olmak için önce e-Nabız uygulamasına giriş yapılacak. Ana menüde bulunan ‘Covid-19 aşı durumu’ ana menüsüne tıklanacak, burada kişiler aşı öncelik durumlarını görebilecek. Dileyenler SMS yolu ile de aşı öncelik durumlarını sorgulayabilecek. Öncelikli grupta yer alınması durumunda sistem kişiyi, randevu işlemi için MHRS uygulamasına yönlendirecek. MHRS ile aile hekimi ve tüm hastanelerden randevu alınabilecek. İlgili seçimler yapıldıktan sonra ise kişi tarafından sistem üzerinden randevu onaylanacak. Randevu bilgileri SMS ile telefona iletilecek. Randevu tarihinde randevu alınan sağlık kuruluşuna gidilerek, sağlık personeli tarafından aşılanacak. Kişi dilerse aşı uygulayan sağlık personeline aşının 2’nci dozu için randevu oluşturabilecek. Yine oluşturulan randevu ile ilgili bilgiler SMS ile telefona gönderilecek.

Kimler Aşı Yaptıracak?

Platformda kimlere aşı uygulanacağına ilişkin bilgiler de ‘Kimlere Covid-19 aşısı uygulanacak?’ bölümünde ayrıntılı olarak anlatılarak,

İlk grupta sağlık kurumunda çalışanlar, yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar, son olarak da 65 yaş üstü bireyler aşılanacak.

İkinci grupta, hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerde çalışanlar, 50-64 yaş arası bireyler aşılanacak.

Üçüncü grupta; kronik hastalığı olan kişiler ve diğer kişiler aşılanacak.

Dördüncü grupta ise, aşılama sırası geldiği halde zamanında aşı yaptırmayanlar aşılanacak” denildi.

Aşıda öncelikli meslek grupları netleşti:

Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kritik görevlerdeki kişiler, Zabıta, Özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, Cezaevleri, Eğitim sektörü (Öğretmenler ve Öğretim üyeleri), Gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları; Fırın, yemek fabrikası, gıda imalathanesi çalışanları ve ambalajlanmış su üreticileri; Taşımacılık sektöründe çalışanlar

Aşının Etki Mekanizması Anlatıldı

Platformda, aşıların etki mekanizmasına ilişkin bilgilere de yer verildi. Aşıların, vücutta bağışıklık sistemini uyaran belirli bir organizmanın (antijen) zayıflatılmış veya etkisizleştirilmiş kısımlarını içerdiği vurgulanarak, “Yeni aşılar, antijenin kendisinden ziyade antijen üretme planını içerir. Aşı uygulanan kişide, bu zayıflatılmış versiyon hastalığa neden olmayacak;

Ancak bağışıklık sistemini mikroba verilen ilk tepkide olduğu gibi çok fazla tepki vermesi için harekete geçirecektir. Bazı aşılar, haftalar veya aylar aralığında verilen birden çok doz gerektirir. Bu bazen uzun ömürlü antikorların üretimine ve bellek hücrelerinin gelişimine izin vermek için gereklidir. Bu şekilde vücut, hastalığa neden olan belirli bir organizma ile savaşmak için eğitilir ve gelecekte maruz kaldığında hızla savaşmak için hafızasını oluşturur. Bir aşı, mikrobun antikor oluşumuna neden olan zararsız ve çok küçük bir parçasını içerir. Bu, vücudumuzun mikroba özgü antikor üretebilmesi için yeterlidir. Vücut daha sonra aşısı uygulanan mikropla karşılaştığında onu nasıl yok edeceğini biliyor olacaktır” ifadeleri kullanıldı. Platformda aşı ile ilgili sıkça sorulan sorular da cevaplandı.

Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, aşılamanın nasıl yapılacağını aşama aşama Hürriyet’e anlattı:

6 Adımda Aşı Odasına

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.