h Dolar 35,5002 % 0.2
h Euro 36,2812 % 0.2
h Altın (Gr) 3.040,18 %-0,78
yerli araba fakirin sitesi oyun hilesi otomobil sitesi teknoloji sitesi magazin sitesi alexa hileleri ilksite zengin sitesi birincisite aksaray sondakika bilecik sondakika bolu sondakika artvin sondakika edirne sondakika hatay sondakika izmir sondakika kilis sondakika konya sondakika mersin sondakika ankara hastabakıcı kocaeli sondakika mugla sondakika rize sondakika yalova sondakika karabuk haberleri diyarbakir haberleri hakkari haberleri afyon haberleri duzce sondakika mardin haberleri ankara sondakika burdur haberleri kuşadası escort sakarya haberleri tokat haberleri trabzon haberleri kayseri sondakika adana haberleri antalya sondakika samsun haberleri amasya haberleri aydin haberleri ordu haberleri denizli haberleri mani sasondakika bursa haberleri webgelişim teknokentim teknolojiyi olaypara script indir warez script indir warez tema indir warez script tema indir warez theme indir ücretsiz warez theme indir ücretsiz script indir arayüzweb gaziantep haberleri gaziantep haber merkezi deneme testi
a
istanbul organizasyon evden eve taşımacılık, gaziantep organizasyon, gaziantep evden eve taşımacılık, evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, evden eve nakliyat, gaziantep asansörlü taşıma, gaziantep evden eve taşımacılık, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep palyaço,

“Çocuklarda böbrek reflüsü genetik” • Sonsöz Gazetesi

“Çocuklarda böbrek reflüsü genetik” • Sonsöz Gazetesi
0

BEĞENDİM




İSTANBUL (DHA) – Ülkemizde çocukların böbrek yetmezliği yaşamasının en sık nedeninin vezikoüreteral reflüye bağlı idrar yolu enfeksiyonları olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan, “Bu durum çoğu zaman idrar yolu enfeksiyonlarıyla birlikte görülüyor” dedi.

Vezikoüreteral reflü çocuklarda oldukça sık görülen bir hastalıktır. Her 100 çocuktan birinde bu hastalığa çeşitli derecelerde olmak üzere rastlanılmaktadır. Vezikoüreteral reflü konusunda bilgi veren Emsey Hastanesi Doç Dr Serdar Aykan ‘’ İdrar kesemizdeki idrarın yukarı böbreğe doğru kaçması hastalığına Vezikoüreteral reflü denir. İdrar yolu enfeksiyonu ile beraber olursa da böbrek hasarı gelişebilmektedir. Hatta daha uzun süren ileri reflülü vakalarda şiddetli hipertansiyon ve kronik böbrek yetmezliğine de sebep olmaktadır. Bütün bunlar düşünüldüğünde çocukta idrar yolu enfeksiyonu sadece tedavi edilmemeli, ciddiye alınarak gerekli tetkikler yapılıp altındaki sebep araştırılmalıdır’’ dedi.

“BÖBREK İLTİHABI GEÇİREN ÇOCUKLARIN YÜZDE 25-40’INDA REFLÜ MEVCUT”

Özellikle erkek çocuklarda doğuştan idrar çıkış yolunda darlık olması sebebiyle, hastada %50 oranında reflü görülebildiğine ve ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçiren tüm çocuklarda böbrek yetmezliği olabileceğine dikkati çeken Doç. Dr. Serdar Aykan, “Bu şikayetlerle gelen çocuklara gerekli tetkiklerin yapılması gerekiyor. Çocukların sadece yüzde 1-2’sinde reflü görülebildiğini fakat böbrek iltihabı geçiren çocukların yüzde 25-40’ında reflü izlenmektedir. Bu durumun yanında gece veya gündüz idrar kaçırma ve/veya işeme bozukluğu şeklinde de karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda bu hastalıkla kalıtım yakın ilişkilidir ve genetik geçiş gösterebilir. Kardeşinde reflü olan çocuklarda yüzde 30, anne veya babasında reflü olan çocukların yüzde 70’inde reflünün görülebildiği bilinmektedir” diye konuştu.

“CERRAHİYE GEREK DUYULABİLİR”

Doç. Dr. Aykan, “vezikoüreteral reflü dereceleri farklılık gösterebilmektedir. Düşük dereceli reflülerde herhangi bir tedavi verilmeden takip edilebileceği gibi sadece koruyucu ilaç tedavileri ile takip yeterli olabilir. Tedavinin ardından ilk 2 yıl içerisinde tedaviyle yüzde 50 oranda kendinden geçiyor. Bazı çocuklarda da reflü derecesine bağlı olarak cok kısa süren bir ameliyat olan böbrek yolunun idrar kesesine girişine enjeksiyon (STING) işlemi ile tedavi edilebilir. Bu işlem iki kez denenebilir ancak tedaviye yanıt vermeyen ve/veya daha ileri derece de reflüsü olan hastalarda, daha fazla seans yerine klasik cerrahi yöntem tercih edilmelidir. Cerrahi tedavinin altın standardı idrar yolunun mesaneye tekrar yeni bir yoldan dikilmesidir. Bu işlem açık cerrahiyle yapılabileceği gibi laparoskopik ve robotik cerrahi ile de yapılmaktadır. Uzman ellerde başarı oranı yüzde 95 oranında” ifadelerini kulandı.




Önceki İçerikKızını rehin alan damadını bıçaklayan baba adliyede
Sonraki İçerikToplu ulaşımda HES kodu kuyrukları havadan fotoğraflandı
Avatar
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.