Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü, şimdiye kadar dünya çapında uygulanan 23,5 milyon doz Corona virüsü aşısının yüzde 95’inin sadece 10 ülkede uygulandığını söyledi.
Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bir basın toplantısında konuşan DSÖ Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge, örgütün belki de en çok tekrarladığı salgın endişesini dile getirdi. Dr. Kluge, virüsü etkili bir şekilde durdurmak için, dünyadaki aşıların düşük gelirli ve fakir ülkelerle de eşit bir şekilde paylaştırılması gerektiğini söyledi.
Dr. Kluge, salgını sona erdirme konusundaki küresel çabada, hiçbir ülkeyi, hiçbir halkı geride bırakmayı göze alamayacaklarını vurguladı.
DSÖ ve üyelerine Corona virüsü aşısının adil ve etkin şekilde dağıtılmasını sağlamak amacıyla kurdukları COVAX Projesinin ortaklarının, aşıları her ülkeye ulaştırabilmek için büyük çaba sarf ettiğini söyleyen Dr. Hans Kluge, ‘’Bunu yapmak için aşıların eşit erişim ve dağıtımına katkıda bulunabilecek, bağışlayabilecek ve destekleyebilecek her ülkeye ihtiyacımız var” dedi.
Dr. Kluge ile basın toplantısına katılan DSÖ Halk Sağlığı Uzmanı Ihor Perehinets de ihtiyacı olanların aşıya erişimi olacağına dair güvenini dile getirdi. Perehinets, “Aşı olanağı ve erişimi tüm ülkelerde hızla artacak ve sadece savunmasız grupları değil, DSÖ Avrupa Bölgesi ile tüm dünya nüfusunu korumak için gerekli bağışıklık seviyesine ulaşacağız. Soru bunun olup-olmayacağı değil, ne zaman olacağı” şeklinde konuştu.
Dr. Kluge, pandemiyle savaşmak için tasarlanan halk sağlığı önlemlerinin, insanlığın temel değerleri olarak tanımlanan dayanışma, eşitlik ve sosyal adalete dayanması gerektiğini söyledi; ‘’Bu belirsiz zamanlardan tek çıkış yolu bu; çünkü herkes güvende olana kadar kimse güvende değil” ifadelerini kullandı.
Afrika’ya ilk aşılar Mart ayında
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü’nün Afrika Bölge Direktörü de Corona virüsünden can kaybının hızla arttığı kıtanın, COVAX Projesi kapsamında ilk aşılara Mart 2021 ayında erişmesi gerektiğini söyledi.
DSÖ Afrika Bölge Direktörü Matshidiso Moeti, COVAX’tan milyonlarca dozun Haziran 2021 ayına kadar piyasaya sürülmesinin beklendiğini söyledi. Moeti’nin açıklaması, 1 milyar 300 milyon insanın yaşadığı Afrika kıtası için bu hafta yapılan ikinci büyük aşı duyurusu oldu. Geçen Çarşamba günü de (6 Ocak 202) Afrika Birliği, Hindistan Serum Enstitüsü aracılığıyla, Pfizer, Johnson&Johnson ve AstraZeneca aşılarından 270 milyon doz için anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.
COVAX Projesi kapsamında Afrika kıtasına yaklaşık 600 milyon doz aşının ulaşması bekleniyor. Nüfus büyüklüğüne ve salgının ciddiyetine göre ülkelere dağıtılması beklenen dozlar için sağlık çalışanları en yüksek öncelik grubu olacak. Afrika kıtasında, aylar önceki ilk dalga sırasındaki 18.000’e kıyasla şu anda günde yaklaşık 30.000 yeni virüs vakası kayda geçiyor.
ABD’de Corona Aşısı Olanların Sayısı 10 Milyonu Geçti
Corona virüsüne karşı ilk aşılamanın Aralık 2020 ayının ortasında başladığı Amerika’da şu ana kadar 10 milyondan fazla kişiye aşı yapıldı. ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri (CDC) yaptığı açıklamada, aşılama süreciyle ilgili güncel bilgileri paylaştı.
Sağlık çalışanlarına öncelik verilen aşılama programıyla ilgili olarak CDC’nin açıklamasında, Eyaletlere 65 yaş üzeri Amerikalılara da öncelikli olarak aşı yapılması önerisinde bulunuldu.
Görevi seçilmiş başkan Joe Biden’a teslim etme hazırlığında olan Trump yönetimi ve CDC yetkililerinin, Corona virüsü pandemisiyle mücadele hakkında açıkladıkları yeni önerilerin ardından California eyaleti yönetimi 65 yaş üzeri kişileri de öncelikli listesine dahil ettiğini bildirdi.
California Valisi Gavin Newsom 65 yaş üzeri grubun da aşı olmaya başlamasıyla birlikte eyalet genelinde şu an aşı olabileceklerin sayısına 6 milyon 600 kişi daha ekleneceğini belirtti.
CDC’nin raporuna göre de aşılama sürecinin başlamasından bu yana geçen bir ayda ülkede aşı olanların toplamı 10 milyon 200 bine ulaşmış durumda.
Diğer taraftan, California da dâhil birçok eyalet, Federal Hükümetten şu ana kadar tedarik edilen aşıların tamamını kullanmada zorluk yaşıyor.
Ülkede tarihindeki en iddialı aşı kampanyası olarak nitelendirilen Corona virüsü aşılama programı devam ederken, virüs kaynaklı ölümler son dönemlerde günde ortalama 4 bini geçmeye başladı.
Amerika’da şu ana kadar onaylanan Pfizer-BioNTech aşısıyla Moderna’nın geliştirdiği aşı acil durum onayı aldı. Bu aşılardan toplam 30 milyon doz eyaletlere dağıtılmış durumda. Ancak son verilere göre, dağıtımı tamamlanan aşıların şu ana kadar sadece üçte biri kullanıldı.
ABD Sağlık Bakanı Alex Azar yönetimin elinde hazır bulunan diğer tüm aşıların da dağıtımına başlandığını söyledi.
Johnson & Johnson ilaç firmasından dün yapılan açıklamada da, firmanın geliştirdiği tez dozluk Corona aşısının Mart 2021 ayında hazır olacağı belirtildi. Firmanın yakın zamanda onay için resmi başvuruda bulunması beklenirken, yönetim kurulundan Dr. Paul Stoffels Reuters’a yaptığı açıklamada, firmanın daha önce hedeflediği gibi bu yılın sonuna kadar 1 milyar doz aşı üretebileceğine vurgu yaptı.
Dünyada pandemiden en fazla etkilenen ülke olan Amerika’da şu ana kadar 380 binden fazla kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi, vaka sayısı ise 23 milyona yaklaştı.
40 binden fazla virüs kaynaklı can kaybının yaşandığı New York ise salgının en şiddetli vurduğu ABD eyaleti konumunda. New York Valisi Bill de Blasio dün federal yetkililere seslenerek eyalet genelinde daha fazla aşıya ihtiyaçları olduğunu söyledi.
İlgili Haber: AB’den Aşı Uyarısı
Kaynakça:
Voice of America, Washington, 15 Ocak 2021
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.