h Dolar 35,5007 % 0.2
h Euro 36,3063 % 0.2
h Altın (Gr) 3.036,93 %-0,89
yerli araba fakirin sitesi oyun hilesi otomobil sitesi teknoloji sitesi magazin sitesi alexa hileleri ilksite zengin sitesi birincisite aksaray sondakika bilecik sondakika bolu sondakika artvin sondakika edirne sondakika hatay sondakika izmir sondakika kilis sondakika konya sondakika mersin sondakika ankara hastabakıcı kocaeli sondakika mugla sondakika rize sondakika yalova sondakika karabuk haberleri diyarbakir haberleri hakkari haberleri afyon haberleri duzce sondakika mardin haberleri ankara sondakika burdur haberleri kuşadası escort sakarya haberleri tokat haberleri trabzon haberleri kayseri sondakika adana haberleri antalya sondakika samsun haberleri amasya haberleri aydin haberleri ordu haberleri denizli haberleri mani sasondakika bursa haberleri webgelişim teknokentim teknolojiyi olaypara script indir warez script indir warez tema indir warez script tema indir warez theme indir ücretsiz warez theme indir ücretsiz script indir arayüzweb gaziantep haberleri gaziantep haber merkezi deneme testi
a
istanbul organizasyon evden eve taşımacılık, gaziantep organizasyon, gaziantep evden eve taşımacılık, evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, gaziantep evden eve taşımacılık, evden eve nakliyat, gaziantep asansörlü taşıma, gaziantep evden eve taşımacılık, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep organizasyon, gaziantep palyaço,
Bebeklerde Ağız Yarası
0

BEĞENDİM

Bebeklerde ağız yarası yani aft; yaygın olarak görülen bir problem olup ağız içinde beyaz renkli, acı veren lezyonlar şeklinde tanımlanır. Bebeklerde ağız yaraları genellikle dilin üstünde veya altında, yanakların iç taraflarında, damakta meydana gelir. Her yaş grubundaki insanda ortaya çıkabilen bu rahatsızlığın bebeklerde daha sık gözlemlenmesi, onların daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

Bebeklerde Ağız Yarası Neden Olur?

Bu durumun başlıca sebeplerinden biri bebeğin diş çıkarma döneminde yanağının içini ısırması olarak gösterilebilir. Aşağıda yer alan faktörler de bebekte ağız yarası oluşumuna sebebiyet verebilir:

  • Enfeksiyonlar
  • Ağız içi yaralanmaları
  • Ateşinin yükselmesi
  • B vitamini, çinko veya demir eksikliği
  • Ağız mantarları
  • Soğuk algınlığı yahut solunum yolu enfeksiyonu gibi viral hastalıklar
  • Stres
  • Bağışıklık sisteminin zayıf oluşu
  • Gıda alerjisi
  • Bebeğe antibiyotik verilmesi
  • Bebeğin oyuncaklarını, biberonunu ve emziğini iyi temizlememek
  • Emziren annenin göğsünü tam dezenfekte etmeden süt vermesi
  • Sert yiyeceklerin tahriş etmesi
  • Turunçgillerin, tuzlu çerezlerin, baharatlı gıdaların, turşu veya cips gibi şeylerin ağız mukozasına zarar vermesi

Bebeklerde Ağız Yarası Belirtileri

Bebekte ağız yarasına genellikle yanağının veya dudağının iç kısmında, dilinin altında rastlanır. Aftlerin çoğu yuvarlak veya oval şekilde olur. Kırmızı, sarı, beyaz veya gri renkte olabilir. Şiş görünümündeki bu küçük keselerin içi sıvıyla doludur ve bebeğin ağrı duymasına yol açarlar. Bunun için ağzında yara olan bebek huysuzlaşır.

Bebekte ağız yarası onun gıdaları rahatça yemesine engel olur. Ateşi yükselebilir, salyası akabilir ve iştahı kapanabilir.

Bebeklerde Ağız Yarası Tedavi

Bebeklerde aft kendi kendine iyileşebilir. Çoğu zaman 7-10 gün içinde geçtiği gözlemlenir. Fakat bu süre zarfında iyileşme olmazsa doktora götürmek gerekir.

Bebekteki bu ağız yarasının tedavisinde antiseptik özellikte bir solüsyon kullanılabilir. Ayrıca doktor gerek görürse bir ağrı kesici de yazabilir.

İhtiyaç duyuluyorsa bebeğe bazı tahliller yapılarak ağız yarasının altında vitamin veya mineral eksikliği olup olmadığı saptanır. Böyle bir durum mevcutsa, bebeğin vücudundaki besin öğelerinin yetersizliğine yönelik tedavi gerçekleştirilir.

Bebeklerde ağız yarası için karbonatlı su hazırlamak da işe yarayabilir. Parmağınıza temiz bir bez sarıp bu suyun içine batırarak bebeğin ağzında yara olan yerleri bu su ile silmeniz yaranın daha çabuk iyileşmesine yardım edecektir.

Bal ile zerdeçalı karıştırıp yaralı bölgeye uygulamak da tedaviye destek olur.

Bebek yoğurt yiyebiliyorsa bir miktar yoğurt vermelidir. Bu, duyduğu acıyı hafifletir.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.