Bu durumun başlıca sebeplerinden biri bebeğin diş çıkarma döneminde yanağının içini ısırması olarak gösterilebilir. Aşağıda yer alan faktörler de bebekte ağız yarası oluşumuna sebebiyet verebilir:
Bebekte ağız yarasına genellikle yanağının veya dudağının iç kısmında, dilinin altında rastlanır. Aftlerin çoğu yuvarlak veya oval şekilde olur. Kırmızı, sarı, beyaz veya gri renkte olabilir. Şiş görünümündeki bu küçük keselerin içi sıvıyla doludur ve bebeğin ağrı duymasına yol açarlar. Bunun için ağzında yara olan bebek huysuzlaşır.
Bebekte ağız yarası onun gıdaları rahatça yemesine engel olur. Ateşi yükselebilir, salyası akabilir ve iştahı kapanabilir.
Bebeklerde aft kendi kendine iyileşebilir. Çoğu zaman 7-10 gün içinde geçtiği gözlemlenir. Fakat bu süre zarfında iyileşme olmazsa doktora götürmek gerekir.
Bebekteki bu ağız yarasının tedavisinde antiseptik özellikte bir solüsyon kullanılabilir. Ayrıca doktor gerek görürse bir ağrı kesici de yazabilir.
İhtiyaç duyuluyorsa bebeğe bazı tahliller yapılarak ağız yarasının altında vitamin veya mineral eksikliği olup olmadığı saptanır. Böyle bir durum mevcutsa, bebeğin vücudundaki besin öğelerinin yetersizliğine yönelik tedavi gerçekleştirilir.
Bebeklerde ağız yarası için karbonatlı su hazırlamak da işe yarayabilir. Parmağınıza temiz bir bez sarıp bu suyun içine batırarak bebeğin ağzında yara olan yerleri bu su ile silmeniz yaranın daha çabuk iyileşmesine yardım edecektir.
Bal ile zerdeçalı karıştırıp yaralı bölgeye uygulamak da tedaviye destek olur.
Bebek yoğurt yiyebiliyorsa bir miktar yoğurt vermelidir. Bu, duyduğu acıyı hafifletir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.